Türk Vatandaşlığı Başvurusu ve Oturma İzni

Türk Vatandaşlığı Başvurusu ve Oturma İzni, Han & Partners Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize sıklıkla hizmet verdiğimiz alanlardan bir tanesidir.

Vatandaşlık Hukuku ve Yabancılar Hukuku konusu itibariyle yabancı gerçek kişilere, bu kişilerin Türkiye’deki işlemleri, ziyaretleri veya kalışları sırasında sıklıkla uygulama alanı bulan hukuk dallarıdır. Bu alanlardan yabancı müvekkillerimizin adına sıklıkla yaptığımız işlemler ise:

  • Yatırımla Türk Vatandaşlığı Başvurusu
  • Genel Yollarla Türk Vatandaşlığı Başvurusu
  • Oturma İzni/İkamet İzni başvurusu
  • İdari Gözetim Kararlarının İptali ve Yürürlüğünün Durdurulması
  • Sınır dışı/Deport Kararlarının İptali ve Yürürlüğünün Durdurulması

Yabancı gerçek kişilerin ülkemizdeki işlemlerindeki eksiklik ve aksaklıklar Türk Hukukuna yabancı olan kişiler için telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabilmektedir. Bu zararlara mahal vermeden veya daha önce oluşmuş zararları bertaraf ederek müvekkillerimizin adına etkili ve sonuç odaklı hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermekteyiz.

Yatırımla Türk Vatandaşlığı Başvurusu

Vatandaşlık hukuku, Türk vatandaşı olan veya Türk vatandaşı olmak isteyen kişileri ilgilendiren bir hukuk alanıdır. Türk vatandaşı olmak veya Türkiye’de yaşamak için başvurulabilecek birçok farklı yöntem vardır. Bu konuda telafi edilemeyecek zararlar doğmadan evvel müvekkillerimize profesyonel yardım almalarını tavsiye etmekteyiz. Türk vatandaşı olmak için genel yollar ve istisnai yollar vardır. Genel yollar ile vatandaşlığa başvurmak için kanun belirli şartları aramaktadır. İstisnai yollara başvurular ise genel yollara nazaran çok daha kısa sürede sonuçlanır ve genellikle istenilen şartlar finansal bazı koşulların yaratılması ile sağlanabilir.

Bunlardan müvekkillerimiz adına en sık kullandığımız yöntemler ise;

  • En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirerek,
  • En az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazı üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alarak.

19.09.2018 tarihinde kanunda yapılan değişiklikle Türk vatandaşı olmak isteyen yabancı müvekkillerimize büyük kolaylık sağlanmıştır. Zira değişiklikten önce, ‘’ sabit sermaye şartını sağlamak için 2.000.000 Amerikan Doları karşılığı Türk Lirasını sabit sermaye olarak yatırmak’’, ‘’taşınmaz satın alınması şartını sağlamak için ise 500.000 Amerikan Doları değerinde taşınmaz satın almak’’ gerekiyordu.

Ayrıca belirtmek gerekir ki, Türk vatandaşlığını kazanmak için herhangi bir ücret ödemek gerekmemektedir. Sadece belirtilen miktarlarda yatırım şartlarını sağlamak yeterlidir.

Bu alanda sıklıkla verdiğimiz hizmetlerle, her bir müvekkilimiz için kendi istekleri ve şartları doğrultusunda izlenecek adımları belirleyerek Türk vatandaşı olmak isteyen müvekkillerimize en kapsamlı hizmeti vermekteyiz.

Genel Yollarla Türk Vatandaşlığı Başvurusu

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’na göre Türk vatandaşlığının kazanılması için yukarıda bahsettiğimiz istisnai yollar dışında genel yollar da mevcuttur.

5901 Sayılı Vatandaşlık Kanunu’nun 11.maddesi uyarıca, ülkemizde kesintisiz olarak 5 yıl ikamet edenler yabancılar aşağıdaki şartların gerçekleşmesi durumunda Türk Vatandaşlığını genel yoldan kazanabilirler. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere, Türk vatandaşlığının kazanılması doğumla ve sonradan yetkili idare kararıyla olmak üzere iki şekilde alınmaktadır. Sonradan genel hükümlere göre Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancıların aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir.

  • Yabancının milli hukukuna göre reşit olması, vatansız ise T.C. Medeni Kanunu gereğince, reşit olmalı;
  • Vatandaşlık başvurusundan itibaren geriye yönelik en az 5 yıl Türkiye’de ikamet etmiş olmalı;
  • Yabancının Türkiye’ye yerleşmek isteğini belirtmesi gerekmektedir. Örneğin, Türkiye’de gayrimenkul edinmek, T.C. vatandaşı ile evlenmek, Türk Vatandaşı anne, baba, çocuk sahibi olmak gibi eylemlerde bulunmalı;
  • Kamu sağlığı açısından tehdit oluşturacak bir hastalığa sahip olmamalı;
  • Kamu ahlakına uygun davranışlar sergileyen kişi olmamalı;
  • Türk toplumunun içinde yer alabilmesi için Türkçe konuşabilmeli;
  • Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sağlayabilecek mesleğe ve gelire sahip olmalı;
  • Ülke güvenliği ve kamu düzenine tehdit oluşturacak bir durumu olmamalı.

Oturma İzni Başvurusu / İkamet İzni Başvurusu

Oturma İzni başvurusu, ofisimizin müvekkillerine sıklıkla sunmuş olduğu danışmanlık hizmetlerindendir. Türk vatandaşı olmayıp yabancı statüsünde olanları sırf yabancı olması hasebiyle tabi oldukları rejim farklıdır.

Türkiye’de yaşayabilmek için yabancıların başvurulabilecekleri statülerden biri de ikamet izni veya halk arasında bilinen tabiriyle oturma izni almaktır. Müvekkillerimiz için sıklıkla başvuru yaptığımız yöntem ise kısa dönem ikamet iznidir. Kısa dönem ikamet izni almak için birçok farklı yöntem vardır. Her müvekkilin taşıdığı şartlara göre başvurabileceği ikamet izinleri farklılık göstermektedir. Sıklıkla hizmet verdiğimiz alanlardan olan kısa dönem ikamet izni sebebi ise her müvekkilimiz için farklıdır.

Kısa Dönem İkamet İzinleri için;

1) Bilimsel araştırma yapmak için gelmek isteyenler
2) Türkiye’de gayrimenkul sahibi olanlar
3) Ticari bağ veya iş kurma amacına sahip yabancılar
4) Hizmet içi eğitim programlarında yer alacaklar
5) Türkiye’nin taraf olduğu sözleşme veya öğrenci değişim programları dolayısıyla eğitim ve bunun gibi amaçlarla gelecek olanlar
6) Turizm amacıyla kalmak isteyenler
7) Tedavi görecekler (Kamu sağlığına tehdit oluşturmamak şartı ile)
8) Adli veya idari makamların talep ve kararına bağlı olmak üzere Türkiye’de kalması gerekenler
9) Aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçecekler
10) Türkçe öğrenme kurslarına katılmak isteyenler
11) Kamu kurumları vasıtasıyla Türkiye’de eğitim, araştırma, staj ve kurslara katılacaklar
12) Türkiye’de yükseköğrenimini tamamlayanlardan mezuniyet tarihinden başlayarak 6 ay içerisinde müracaat edenler
13) Türkiye’de çalışmasa da Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar (taşınmaz alan, şirket kuranlar vs.) ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu
14) KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) vatandaşları

Yukarıda sayılan şartlara sahip olan veya şartlara sahip olmasa bile yukarıdaki şartlardan hangisinin kendisi için en uygun olacağına karar verdiğimiz müvekkilimiz için Kısa Dönem İkamet İzni başvurusu yapmaktayız.

Müvekkilimiz adına takip edilecek en uygun adımları ise kişiye özel danışmanlık hizmeti vererek en etkili ve kısa sürede sonuç odaklı çalışarak bu alanda özveri ile hizmet vermekteyiz.